28 Ekim 2015 Çarşamba

Savaş Sanatı * Sun Tzu

     - Bütün savaşlar hileye dayanır. Bu nedenle, saldırabileceğimiz halde öyle değilmiş gibi davranmalıyız; güçlerimizi kullanacağımızda etkin değilmiş gibi görünmeliyiz; yakın olduğumuzda düşmanı onlardan uzakta olduğumuza inandırmalıyız; uzakta olduğumuzda da yakında olduğumuzu düşünmeliler.


     - Düşmanı kandırmak için yemini at. Düzensiz ve karmaşada olduğun numarası yap, onu ez.


     - Eğer düşmanı ve kendini biliyorsan, yüz savaşın sonucunda bile korkmana gerek yok. Eğer kendini biliyor ama düşmanı bilmiyorsan, kazandığın her zafer için bir de yenilginin acısını tadacaksın. Eğer ne kendini ne de düşmanını biliyorsan, her savaşta yenik düşeceksin.


     - Kuvvet, bir tatar yayını bükmeye benzetilebilir; karar da yayı bırakmaya.


     - Taklit karmaşa mükemmel disiplin, taklit korku mükemmel cesaret, taklit zayıflık mükemmel gücü meydana getirir.


     - Sheridan, Grant'ın zaferlerinin sebebini şöyle açıkladı: "Rakipleri onun ne yapacağını düşünmekle meşgulken o, kendinin ne yapacağını düşünürdü."


     
- Bir generali etkileyebilecek beş tehlikeli hata vardır: Yıkıma götüren dikkatsizlik, mahkumiyete götüren korkaklık, aşağılanmayla çabucak kışkırtılan asabi hal, utanca duyarlı gurur, askerlerde endişe ve sorun ortaya çıkaran fazla kaygı. Bunlar, savaşın iradesi için yıkıcı olan, bir generalin yakasını bırakmayan günahlardır.

1 yorum:

  1. bi konferansta konuşmacı söylemişti bu kitabı. Hep okumak istemiştim unutmuşum hatırlattığıniz için sağolun.

    YanıtlaSil